Vindt u ook dat, nu de avonden weer lang en donker zijn en het buiten nat en koud is, er niets lekkerder is dan bij de open haard te kruipen met een glaasje port? U bent niet de enige! Portwijnen zijn namelijk één van de meest gerespecteerde en gewilde wijnen ter wereld. Ongeveer 1/5 deel van de Portugese export is port gerelateerd. Port is allesbehalve een slobberwijn, voor de optimale smaakbeleving dient u vooral even de tijd te nemen om ervan te genieten. Hoe zorgt u ervoor dat u zo lang mogelijk van uw fles port kunt genieten en wat maakt port nu zo’n populair product, dat uitstekend past bij dit gure jaargetijde? úw topSlijter zocht het voor u uit.
Oorsprong van port
Port is niet altijd hetzelfde geweest, niet zoals wij deze nu kennen. Van oudsher werden in de Douro vallei, in het noordoosten van Portugal, smaakvolle, donkere wijnen geproduceerd. Door de handelsoorlog tussen Frankrijk en Engeland in de 17e eeuw kwam daar veel vraag naar. Al snel werd tussen de Engelsen en Portugezen een handelsverdrag gesloten: het Verdrag van Methuen. Hierdoor konden de Engelsen met verlaagde tarieven Portugese wijn kopen of ruilen tegen Brits textiel. Om ervoor te zorgen dat de portwijnen tijdens de oversteek naar Engeland goed bleven werd wijnalcohol toegevoegd. Dat ging goed en smaakte ook nog prima. Dit was alleen nog niet de port, zoals wij die nu kennen. Deze werd ontdekt in een klooster in de stad Lamego, waar wijnalcohol al tijdens de gisting aan de wijn werd toegevoegd. Het resultaat was dat de alcohol de gisten doodde, waardoor een wijn ontstond met een vrij hoog alcoholpercentage die zoet smaakte vanwege de natuurlijke restsuikers. Toen de vraag naar port steeds groter en groter werd, voegden sommige porthuizen vruchtensappen en suikers aan de port toe, wat echter de kwaliteit niet ten goede kwam. Daarom werd er in 1756 een belangrijke wetswijziging ingevoerd, met daarin een duidelijk omschreven gebied waar druiven voor portwijn mogen worden geproduceerd. Ook de vereisten en kwalificaties waar de verschillende soorten port aan moeten voldoen, werd hierin tot in detail beschreven. Hiernaast zijn ook de maximale opbrengsten per perceel omschreven. Deze wetgeving geldt in grote lijnen nu nog steeds.
Port bewaren
Port is een versterkte wijn en heeft een hoger suikergehalte en alcoholpercentage dan een klassieke rode wijn. Hierdoor kunt u een geopende fles port langer bewaren dan een fles rode wijn, al zit er ook verschil tussen een jonge, wat gevoeligere port en een oudere, houtgerijpte port. Een houtgerijpte port, zoals een Tawny port, is door de houtrijping al met zuurstof in aanraking geweest en zal na opening minder gevoelig zijn voor zuurstof en hierdoor minder snel verouderen. Deze portwijnen kunt u makkelijk 3-10 weken geopend bewaren. Portwijnen met veel fruitaroma’s, zoals White port of Ruby port, zijn geopend 1-3 weken houdbaar. Van een Vintage port kunt u het kortst genieten, deze zijn maar een paar dagen geopend te bewaren.
Het beste is om een geopende fles port af te sluiten met een stopkurk en rechtop in de koelkast te bewaren. De port zal minder snel verouderen door de lage, constante temperatuur en doordat de fles rechtop staat komt er minder oppervlakte in aanraking met zuurstof, wat ook grote invloed heeft op de smaak. Laat de port wel voor gebruik even op kamertemperatuur komen, dan smaakt hij het lekkerst.
Optimaal genieten van port
Deze herfst zoeken we de gezelligheid vooral binnenshuis op. De haard aan, met een dekentje op de bank, een glaasje port erbij en het genieten kan beginnen. Helemaal met een aantal bijpassende hapjes komt u deze herfst zo wel door!
Genieten deze herfst!
U zou willen dat er geen einde kwam aan deze herfstachtige avonden!